Procurorul Marcel Sâmpetru este acuzat şi el că a utilizat ilegal informaţii provenite de la DGIPI. Procurorii mai susţin în referat că George Bălan şi Marcel Sâmpetru acceptă să participe la întelegeri oculte în desemnarea conducătorilor parchetelor . De asemenea, procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul şef Vlad Mihai, să-i permită accesul la date şi informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, lucru pe care l-a şi făcut, potrivit procurorilor anticorupţie.
Scopul ar fi fost acela de obţinere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât şi pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menţinerea în funcţie a şefului SIPI Ilfov, accederea în funcţii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situaţiei juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, explică sursele citate.
Sâmpetru a mai fost cercetat penal de DNA, în 2007, pentru favorizarea infractorului, în dosarul ofiţerilor SRI Ovidiu Soare şi Ghoerghe Dumitrache, care protejau mafia pterolului din judeţul Prahova, primind în schimb mită. Potrivit unor interceptări telefonice, Sâmpetru a vorbit la telefon cu Soare şi i-ar fi dat asigurări că dosarul său va fi rezolvat în favoarea sa.
Sâmpetru s-a numărat printre şefii de parchet şi de servicii secrete care au fost forţaţi să demisioneze, fiind acuzaţi că au favorizat fuga din România a lui Omar Hayssam, condamnat pentru fapte de terorism. Procurorul de caz CIprian Nastasiu l-a acuzat pe Sâmpetru că i-a cerut insistent să ceară eliberarea lui Hayssam din închisoare.
Sâmpetru a fost şi cel care a cerut retrimiterea la procurori, pentru refacerea cercetării penale, a dosarului devalizării Băncii Agricole, în care era acuzat Sorin Ovidiu Vîntu. Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a infirmat această soluţie.
Sâmpetru a fost numit în 20