Blocajul financiar din economia romaneasca a atins cote record, platile fiind efectuate, in medie, la 3-6 luni, arata studiile de specialitate. In acest caz, cum ar putea fi sustinute companiile pentru a-si achita la timp facturile?
Consultantul fiscal Gabriel Biris (foto), de la firma Biris&Goran, a lansat patru solutii care, in opinia lui, ar putea duce la relansarea circulatiei banilor.
Potrivit expertului, in Romania exista un model de business construit pe neplata datoriilor care paraziteaza economia. S-a ajuns pana acolo incat volumul platilor intarziate in economie a atins suma de 90 miliarde de lei. Consultantul fiscal spune ca pentru limitarea dimensiunilor blocajului financiar este nevoie de masuri urgente.
In primul rand, Biris considera ca este necesara extinderea sistemului de compensare si in zona creantelor comerciale. Acesta este aplicabil in prezent numai in cazul creantelor fiscale.
Expertul afirma ca daca o companie are de incasat o suma de bani, de exemplu in contul TVA de rambursat, si, in acelasi timp, trebuie sa plateasca un impozit la stat, Fiscul sa ii acorde dreptul de compensare. Biris crede ca masura va reduce mare parte din blocajul pe partea de arierate.
Expertul propune, totodata, introducerea unor termene de plata mai scurte pentru facturile catre stat. In prezent, sunt multe firme care intarzie luni si chiar ani de zile sa isi achite obligatiile, fapt care afecteaza incasarile bugetare. Biris crede ca, in mod normal, platile ar trebui facute in termen de 15 zile.
O alta propunere vizeaza plata TVA la incasare. Potrivit lui Biris, in prezent, cel care produce valoarea adaugata trebuie sa achite TVA facturata la stat chiar daca nu a fost platit. Iar de aici apar numeroase probleme.
Guvernul Ponta a anuntat, deja, ca ia in calcul introducerea platii