Fosta elevă a antrenorilor Ioan Rusu şi Dan Păştean, multiplă campioană naţională, are în palmares medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, obţinută în limitele cateogriei de 78 de kilograme (semigrea).
Născută pe 27 martie 1972, judoka Simona Richter a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Sydney în urma clasării pe locul I la concursul de categorie A care s-a desfăşurat la Budapesta. Richter, care a câştigat în finală, prin ippon, în faţa italiencei Emanuela Pierantozzi, a acumulat 103 puncte în clasamentul general, fiind pe primul loc în ierarhia europeană la categoria sa. Cele două sportive aveau să devină medaliate cu bronz câteva luni mai târziu, în Australia.
Richter a câştigat primul meci în faţa Laisei Laveti, din Fiji, iar apoi a învins-o pe Chloe Cowen din Marea Britanie. În sferturile de finală avea să piardă în faţa cubanezei Diadenys Luna şi să fie trimisă în recalificări. În sferturile de finală pentru medalia de bronz, sportiva română a câştigat în faţa americancei Amy Tong, iar în semifinale a trecut de sud-coreeanca Lee So-yeon.
În meciul pentru medalie, Simona Marcela Richter a învins-o pe belgiana Heidi Rakels (care venea din cealaltă semifinală, unde a fost învinsă de campioana Tang Lin), după ce a punctat un yuka. Richter, care a evoluat cu dârzenie împotriva lui Rakels, abia dacă i-a lăsat adversarei ocazia să facă vreo mişcare. Românca s-a bătut bine, punctând cu koka în primele minute ale meciului când a făcut o mică aruncare şi a trecut la conducerea partidei. Deşi a dat tot ce a putut, Rakels nu a putut să îi facă faţă Simonei şi a cedat în cele din urmă partida.
Ediţia australiană a Jocurilor Olimpice reprezintă cea mai frumoasă amintire a antrenorului clujean Florin Berceanu, care timp de mai bine de zece ani s-a ocupat de destinele judoului românesc. “Sydney repr