Fotbal, soccer, calcio, futbol, Fußball. Indiferent de nume, "Sportul-Rege" se bucură de o lungă şi bogată istorie. În ciuda acestui fapt, istoria fotbalului nu este foarte bine cunoscută, deşi este vorba despre unul dintre cele mai populare sporturi.
Într-un articol apărut pe site-ul totalprosports.com sînt dezvăluite cîteva dintre misterele care învăluiesc apariţia acestui joc. Fotbalul a fost un sport foarte popular în Anglia încă de la mijlocul secolului XIX. Primul său mare defect a fost acela că nu avea stabilit un set de reguli clare. Fiecare juca fotbal cum dorea, urmînd propriile sale reguli.
În 1863, o serie de organizaţii engleze au decis să se reunească în încercarea de a stabili un set oficial de reguli care să nu lase loc la prea multe dispute între jucători. Această întîlnire a rămas în istorie ca prima întrunire a Asociaţiei Engleze de Fotbal (FA), organizaţie care există şi în prezent.
Din nefericire, regulile decise de FA au dus la o ruptură între cluburile care doreau ca jucătorii lor să poată alerga cu mingea în mînă şi echipele care nu doreau ca fotbalul să fie jucat cu mîna. Acesta a fost momentul decisiv din istoria sportului cînd fotbalul a început să se distanţeze de rugby.
Iniţial, fotbalul nu a avut un nume propiu. Pentru a fi recunoscut şi diferenţiat de rugby, el era intitulat "association football", adică după numele organizaţiei care i-a stabilit primele reguli.
După o perioadă, englezii şi-au dat seama că această frază este prea greoaie pentru a denumi un sport şi au abreviat mai simplu "soc’er". Acesta este şi originea denumirii americane a fotbalului.
Nici acest nume nu a fost pe placul englezilor, iar în secolul XX s-a decis să se renunţe din prima denumire la "association" şi astfel a rămas doar "football". Nume care există şi în prezent.
Tot în această perioadă au apărut şi primele cluburi o