Camerele pot fi montate doar în spaţii deschise. Pentru a fi instalate în birouri, este nevoie de consimţământul scris al angajaţilor.
Şefii vă pot monitoriza video la job, dar nu şi în biroul în care vă desfăşuraţi activitatea, pentru asta fiind nevoie să vă ceară aprobarea. Camerele de luat vederi se pot monta fără probleme în spaţii deschise, neapărat în locuri vizibile, fiind interzisă amplasarea lor în locuri ascunse, cu atât mai puţin în toalete sau vestiare. Datele stocate trebuie şterse în 30 de zile, asta dacă nu constituie probe în instanţă.
Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a publicat recent în Monitorul Oficial Decizia nr. 52/2012, care reglementează condiţiile în care angajatorii îşi pot monitoriza video angajaţii.
Potrivit actului normativ, supravegherea video la locul de muncă nu este complet interzisă.
Camerele de luat vederi trebuie montate însă în spaţii deschise, şi asta doar dacă legea o cere (la bancomate, la casele de schimb valutar, la casierii, în magazinele de bijuterii etc.) sau dacă se consideră că spaţiul respectiv are nevoie de o pază suplimentară.
În afara acestor condiţii sau în cazul în care angajatorii vor să instaleze camere chiar în birouri (cu excepţia situaţiilor prevăzute expres de lege sau a avizului ANSPDCP), este nevoie de consimţământul angajaţilor.
Există şi situaţii când supravegherea video este complet interzisă, indiferent de circumstanţe: în cabinele de probă, vestiare, cabine de duş şi toalete.
Încălcarea acestei prevederi a fost semnalată şi de "Evenimentul zilei", care a prezentat recent practica lanţului de magazine Sprider Stores care anunţau prin afişe amplasate în cabinele de probă că îşi filmează clienţii.
Deşi reprezentanţii magazinelor susţin că intenţia afişelor