România nu este în situaţia de a putea stimula creşterea economică, bazată pe exporturi, prin deprecierea leului. Concluzia îi aparţine lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care susţine că, deşi unii susţin că leul ar fi supraevaluat, cursul pe care îl avem este unul "relativ de echilibru".
"Nu degeaba plâng exportatorii. Lor le trebuie mai degrabă predictibilitate (decât un curs mai mare, n.r.). Dacă vrei ca deprecierea să ducă la creştere economică prin exporturi trebuie să ţii cont şi de structura economiei. Nu văd această situaţie în România, sincer", a declarat guvernatorul BNR cu ocazia evenimentului "Mugur Isărescu şi invitaţii săi", pe tema "Probleme actuale ale creşterii economice, inflaţiei şi cursului de schimb". El a adăugat că politica BNR de a menţine un curs "relativ de echilibru" a fost o abordare corectă.
În deschiderea evenimentului găzduit de banca centrală guvernatorul Băncii Naţionale a ţinut să precizeze că factorii politici sunt cei care trebuie să tragă concluziile corespunzătoare, factori politici care "aud sau nu aud ce vorbim aici".
În ceea ce priveşte intervenţiile BNR în piaţă, despre care unii dealeri valutari susţin că ar fi operate pentru a împiedica o depreciere consistentă a monedei naţionale, guvernatorul BNR susţine că ele nu sunt altceva decât nişte operaţiuni de schimbare a valutei care a fost împrumută de Finanţe de pe pieţele externe, în lei, ceea ce ajută şi la un control mai ieftin şi mai eficient al masei monetare.
În ultima lună cursul leu/euro a crescut cu 1,44%. În timp ce ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat că deprecierea leului se datorează tensiunilor externe, dealerii de pe piaţa valutară susţin că ea este efectul tensiunilor de pe scena politică. În ultimul an cursul monedei naţionale faţă de euro a crescut cu 7%, de la 4,2272 lei/euro la 4,5237 lei/euro.
Soluţia pentru a