În fiecare vară, Ministerul Educaţiei încearcă să-şi suplineacă locurile vacante de profesori şi educatori. Mulţi tineri specialişti abandonează însă catedrele doar după câţiva ani de experienţă sau chiar câteva luni. Din cauza salariilor mici, ei pleacă mai ales la muncă peste hotare.
Din cauza salariului mic, anual mai bine de 100 de persoane părăsesc instituţiile de învățământ. Potrivit datelor prezentate de direcţiile de învăţământ raionale, anul acesta 733 de tineri pedagogi au fost repartizaţi la diferite instituţii de învăţământ. Aceştia urmează să se prezinte la locurile de muncă pe 15 august. Criza de cadre didactice este mai acută la disciplinele cu profil real, matematică, fizică şi informatică.
Topul celor mai bune licee din Moldova, după notele obținute la Bac
Motivul neacoperirii îl constituie şi numărul insuficient de absolvenţi în raport cu necesarul de cadre, susţin şefii din Educaţie. Cei mai mulţi specialişti sunt aşteptaţi în raioanele Dubăsari, Hânceşti, Leova şi Cantemir, între 50 şi 39.
„PROBLEMA E ÎN FIECARE SAT"
Valentina Tonu, şefa Direcţiei Educaţie Hânceşti, afirmă că problema insuficienţei cadrelor didactice în şcoli şi grădiniţe este în fiecare sat. „Aproape în fiecare localitate nu ajunge cel puţin câte un educator sau profesor. Toată speranţa este în tinerii care au terminat o instituţie cu profil pedagogic", declară ea.
Directorul unei grădiniţe din raionul Dubăsari spune că în fiecare an, angajează şi eliberează educatori. „Pleacă numai din motivul salariului. Vin fete tinere foarte bune, care iubesc copiii, dar se reţin doar câteva luni", povesteşte Viorica Racu, din Holercani.
Criză de profesori de matematică şi fizică în școlile de la noi
Marina Teleba are 20 de ani. Deşi nu are studii de specialitate, lucrează într-o grădiniţă din Dubăsari. „Iubesc copiii şi îmi place să stau cu ei,