Fortus Iasi a intrat in faliment. AVAS, principalul actionar si creditor, vrea un tap ispasitor si ataca Casa de Insolventa Transilvania. Pe de alta parte, CITR spune ca aprecierile AVAS sunt nerealiste. Dincolo de schimbul de declaratii, o firma cu 800 de angajati este aproape de ultima suflare. Cum s-a ajuns aici?
Problemele din insolventa producatorului de utilaje grele Fortus Iasi nu au inceput insa o data cu cotrolul AVAS la societate, dupa declansarea falimentului, ci cu mult inainte, nenumaratele contestatii intarziind ani de zile procesul.
Evaluarea - Ce spune AVAS, ce raspunde CITR La inceputul lunii iulie ANAF a dispus efectuarea unui control la Fortus, ca urmare a unor date considerate contradictorii din rapoartele de evaluare. Astfel, in 2009 activele societati erau evaluate la 190 mil. euro, iar in prezent sunt evaluate la 35 mil. euro.
Pe de alta parte, oficialii CITR spun ca toate demersurile efectuate de ei in procedura Fortus s-au realizat cu aprobarea lor de catre creditori, inclusiv AVAS,si au fost efectuate sub controlul instantei.
„Atitudinea CITR a fost intotdeauna in sensul salvarii afacerii. La baza planului de reorganizare propus de CITR au stat evaluarile societatii”, spun oficialii casei de insolventa.
Legat de evaluari, administratorii judiciari spun ca o evaluare a activelor societatii a fost efectuata in noiembrie 2011 si stabilea valoarea de piata a intregului patrimoniu (vanzare in bloc) la 49,74 milioane de euro.
„Evaluarea a fost contestata de unii creditori (in special cei salariali), astfel s-a decis re-evaluarea patrimoniului de catre un evaluator selectat de creditori (si votat inclusiv de AVAS). Noua evaluare a stabilit aceeasi valoare pentru valorificarea in bloc (cu o diferenta in minus de 0,2 milioane euro). Noua evaluare a cuprins si unele active necorporale, pentru care s-a stabilit