Potrivit datelor finale ale Recensământului General Agricol - 2010, numărul de bovine şi de porcine este în continuă scădere, în schimb creşte numărul de ovine şi de caprine din ferme şi din gospodăriile populaţiei.
O primă constatare a recensământului este aceea că efectivele de bovine şi porcine au scăzut cu 30,7%, respectiv cu 35,3%, iar cele de ovine şi caprine au crescut cu 16,2 %, respectiv cu 66,8%, faţă de cele înregistrate la precedentul Recensământ General Agricol din 2002. Schimbarea drastică a structurii şeptelului este urmarea firească a evoluţiei zootehniei româneşti din ultimii zece ani.
Mai ales după integrarea în UE, fermierii români s-au văzut nevoiţi să facă faţă concurenţei puternice de pe piaţa comunitară. Vacile româneşti, precum Sura de Stepă sau Mocăniţa, cu o producţie de lapte de 1.000 - maximum 1.500 de litri pe an, nu puteau concura cu olandezele Holstein (Negru cu Alb sau Roşu cu Alb), care produc 8.200-8.800 de litri pe an.
Nici Porcul de Bazna sau cel Mangaliţa nu puteau concura cu danezul Landrace. La oi şi la capre în schimb, ciobanii din Mărginimea Sibiului, din Vâlcea, din Bucovina, din Dobrogea sau din Banat, cu mioarele lor- fie ele Ţurcană, Ţigaie sau Merinos, Carpatina sau Alba de Banat - pot concura cu oricine, nu numai pe plan european, ci chiar şi pe plan mondial.
Pentru porcul de Crăciun nu se dau subvenţii
Daniel Botănoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat pentru Capital că scăderea numărului de porci se datorează şi faptului că cei care cresc în exploataţii mici, adică în gospodării individuale, doar una-două capete, nu primesc subvenţii şi, deci, nu sunt încurajaţi să crească mai mulţi porci. „Pe de altă parte, populaţia din mediul rural este mult îmbătrânită şi nu mai creşte porci sau creşte cel mult unul, pentru consumul propriu din perioada