Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis joi, sesizata fiind intr-un proces intre Volksbank Romania si Autoritatea nationala pentru protectia consumatorilor (comisariatul judetean Calarasi), ca "un stat membru UE poate limita comisioanele bancare percepute de creditor". Procesul vizeaza controversata Ordonanta de Urgenta 50/2010, care a transpus in legislatia nationala Directiva privind contractele de credit pentru consumatori. Volksbank a fost amendata pentru ca a perceput clientilor un comision de risc, contrar prevederilor OUG, iar banca a sustinut in instanta ca anumite dispozitii ale ordonantei ar fi fost contrare directivei UE.
Ordonanta de Urgenta 50 care a intrat in vigoare in Romania in vara anului 2010, "prevedea printre altele ca pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor, dupa caz, penalitati, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor", se arata in comunicatul Curtii Europene.
In speta, una dintre conditiile generale ale contractelor de credit incheiate intre banca Volksbank Romania si clientii sai, anterior intrarii in vigoare a ordonantei, prevede ca, pentru punerea la dispozitie a creditului, imprumutatul poate datora bancii un 'comision de risc', egal cu 0,2 % din soldul creditului, care se plateste lunar, pe toata perioada creditului.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor - Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Calarasi ('CJPC'), care a apreciat ca perceperea acestui comision nu era prevazuta de ordonanta, a aplicat Volksbank o amenda precum si sanctiuni complementare.
In fata Judecatoriei Calarasi, Volksbank a aratat ca anumite dispozitii ale ord