Victimele surprinse de o avalanşă la altitudinea de 4.000 de metri, pe un traseu de ascensiune folosit de mii de alpinişti în fiecare vară, sunt trei germani, trei britanici, doi spanioli şi un elveţian.
Jandarmeria a anunţat joi seara că patru alpinişti care fuseseră iniţial dispăruţi - doi britanici şi doi spanioli - sunt în viaţă, deoarece doi îşi anulaseră expediţia şi doi aleseseră alt traseu.
"Bilanţul s-a oprit la nouă morţi. Nu mai există nimeni pe lista persoanelor dispărute. Este o veste bună care încheie o zi dramatică", a declarat locotenentul Emmanuel Vegas, din cadrul plutonului de jandarmerie pentru altitudine muntoasă mare (PGHM) din Chamonix.
Potrivit unui bilanţ de joi al prefecturii, 12 răniţi au fost trimişi către spitalul din Sallanches. Un elveţian, grav rănit, a fost transportat în Sion, în Elveţia.
Printre răniţi se numără unul dintre cei doi ghizi, francez, care acompania grupuri de alpinişti consideraţi ca fiind experimentaţi, în timp ce al doilea figurează pe lista celor morţi.
"Eu nu am văzut nimic. Zăpada m-a împins. Când urcăm, nu privim în aer", a declarat acest ghid independent, Daniel Rosseto, în vârstă de 63 de ani, care a fost târât de avalanşă, împreună cu un grup de danezi, aproximativ 200 de metri. El va ieşi din spital vineri, suferind doar de o mână ruptă şi un umăr dislocat, în urma acestui eveniment.
Ministrul de Externe britanic, William Hague, a anunţat că ambasadorul Marii Britanii va fi trimis la Chamonix.
Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, care a survolat într-un elicopter locaţia dramei, a refuzat să se pronunţe în privinţa cauzelor accidentului, existând o ipoteză conform căreia avalanşa a fost declanşată de trecerea unui alpinist. "Ancheta a început, fiind sub autoritatea procurorului", a declarat ministrul.
Meteo France a menţionat că joi, vântul era puternic în a