Absolvenţii fără diplomă de Bac îşi pot continua studiile optând pentru o şcoală postliceală.
Calificările acordate de aceste şcoli sunt diverse (de la bucătari, croitori şi cosmeticieni, la asistenţi medicali şi până la ghizi turistici, informaticieni sau vameşi) şi sunt recunoscute de autorităţi.
Pentru liceenii care au picat Bac-ul, aceaste instituţii reprezintă o şansă. De altfel, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara de curând că intenţionează să extindă reţeaua şcolilor postliceale, iar o decizie în acest sens va fi luată după afişarea rezultatelor finale la examenul de Bacalaureat.
Admiterea la postliceală se face printr-un test grilă, un interviu sau pe baza mediilor din anii de studiu. Cooperaţia Meşteşugărească UCECOM „Spiru Haret" organizează învăţământ postliceal în 12 oraşe. Tinerii găsesc aici mai multe calificări prefesionale: cosmetician, stilist, maseur, optometrist, agent vamal, analist programator, croitor, asistent de gestiune, electromecanic auto, maistru construcţii şi chiar detectiv particular. Admiterea se face pe baza unui test de aptitudini şi a unui interviu.
Şcoala are parteneriate pentru efectuarea instruirii practice cu peste 300 de agenţi economici de profil, asigurând astfel locuri de muncă după albsolvire. Taxa de şcolarizare variază, în funcţie de oraş şi de meserie, între 1.200 şi 2.200 de lei. „Cursanţii noştri nu vor avea niciodată note mari la Bac, dar au un loc de muncă asigurat", spune Gabriel Zorzini (foto), directorul şcolii.
O altă opţiune viabilă este Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila" din Bucureşti. Întrucât şcoala e înscrisă în „Modulul European de Nursing", alături de cele mai bune şcoli sanitare din Europa, cursanţii pot face practică în marile spitale europene.