Contractul la termen pe preţul grâului (simbol bursier GRUE12NOV) lansat de bursa de la Bucureşti la finele anului trecut a adus în ultimele săptămâni unul dintre cele mai mari randamente, un investitor putând obţine câştiguri de circa 200% de la jumătatea lunii trecute ca urmare a avansului preţului la grâu pe fondul recoltei mai slabe care se anunţă în acest an din cauza secetei.
Spre comparaţie, cea mai mare creştere înregistrată de o acţiune în aceeaşi perioadă a fost cea a producătorului Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), ale cărui titluri s-au apreciat cu 37% în urma achiziţiilor realizate de Cătălin Chelu.
Daniel Botănoiu, ministrul agriculturii, a declarat recent că producţia de grâu din acest an va scădea cu 20% faţă de anul trecut, ca urmare a vremii nefavorabile. Recoltele de grâu au fost afectate şi pe plan internaţional de seceta puternică din acest an, fapt ce a condus la o majorare a cotaţiei grâului pe toate bursele de mărfuri străine.
Preţul de referinţă al unui contract pe grâu cu scadenţă în luna noiembrie era ieri de 248,5 euro/tonă, cu 21% mai ridicat faţă de cel de la mijlocul lunii iunie.
Astfel, cine plasa 1.000 de lei, care reprezintă marja minimă, în aceste contracte pe data de 17 iunie putea marca ieri un câştig de peste 2.000 de lei datorită efectului de levier dat de faptul că aceste contracte se tranzacţionează în marjă.
În ciuda randamentelor importante care se puteau obţine, contractele la termen pe grâu aproape că nu sunt deloc tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti.
"Cred că de vină este faptul că nu este suficient cunoscut activul suport al acestor contracte şi este destul de greu pentru un investitor neavizat să-şi dea cu părerea privind evoluţia preţului la grâu care este afectat de factori diverşi la nivel mondial. Sigur că trendul global privind preţul grâului se menţine peste tot. Preţul la