Apropierea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu îi face pe social-democraţi să-şi amintească de o mai veche „durere" a lor: votul diasporei. Implicit, sunt reiterate intenţii de restrângere a acestui drept pe motiv că românii din străinătate nu ar mai fi suficient de conectaţi la „realităţile" ţării. Totul, pe fundalul refuzului categoric de introducere a votului prin corespondenţă.
Subiectul votului românilor din străinătate a fost readus pe tapet, de data aceasta de europarlamentarul PSD Cătălin Ivan şi de un fost candidat al PSD, actual lider al mişcării politice din Peninsulă intitulată „Europeni pentru Italia", Marian Mocanu. Primul a declarat, pentru ziare.com, că ar trebui dezbătut în USL dacă diaspora să mai voteze sau nu în alegerile din ţară. „Eu ştiu situaţia românilor din afară şi consider că o astfel de dezbatere ar fi foarte utilă. Nu consider că ar fi o îngrădire a dreptului de vot al cetăţenilor români de afară, cât timp spun şi îşi asumă că nu mai sunt interesaţi de situaţia din România şi că nu se vor mai întoarce niciodată în România. Sunt familii de români în care copiii nu mai ştiu limba română şi nici nu sunt încurajaţi să o înveţe pentru că părinţii au luat decizia să nu se mai întoarcă niciodată în ţară", a declarat Ivan.
La rândul său, Marian Mocanu, candidat din partea PSD, în 2008, într-un colegiu senatorial, a declarat, pentru „Gazeta Românească" din Italia, că asociaţia pe care o conduce va cere atât ca diaspora să nu mai voteze, cât şi eliminarea locurilor de parlamentari aferenţi acesteia.
„Nu este corect ca persoane care locuiesc într-un alt teritoriu, în afara ţării lor de origine, să influenţeze viaţa românilor (...) care nu au părăsit ţara natală. Cu atât mai mult ar fi fără sens să votăm la referendumul pentru suspendarea preşedin-telui. Diaspora nu trebuie să voteze la referendumul din 29 iulie",