Expansiunea economică din rândul primelor 25 de pieţe emergente a încetinit de la începutul acestui an dar, conform previziunilor trimestriale efectuate de Ernst & Young, acest fapt este văzut ca fiind de scurtă durată, PIB-ul agregat urmând să revină pe creştere în 2013. Numărul gospodăriilor din pieţele emergente care au venit mai mare de 30.000 de dolari va fi mai mult decât dublu până în 2020, depăşind Statele Unite şi Zona Euro.
Pieţele emergente, în mod deosebit cele din Asia, deţin instrumentele necesare relaxării politicilor fiscale şi monetare, care pot asigura creştere economică pe finalul anului.
Chiar şi cu o încetinire a creşterii economice, pieţele emergente sunt capabile să înfrunte criza din Zona Euro şi să rămână motorul creşterii economice globale. PIB-ul lor este prevăzut să înregistreze o creştere de 4.9% în acest an, în contrast cu o contracţie de 0.6% în Zona Euro. Se aşteaptă ca randamentul pieţelor emergente să crească la 6% în 2013 şi la 6.5% în 2014.
Cu toate acestea, un tablou contrastant se conturează la nivel global. Africa şi Asia continuă să rămână optimiste, dar Europa Centrală şi de Est, precum şi America Latină, sunt împiedicate de o creştere încetinită pe pieţele lor cheie de export din Zona Euro, respectiv din Statele Unite. Dacă Zona Euro îşi continuă recesiunea, previziunile cu privire la pieţele emergente spun că Republica Cehă şi Polonia ar fi împinse în recesiune, afectând Hong Kong-ul şi Malaezia, datorită dependenţei lor globale.
Alexis Karklins-Marchay, Lider al Centrului pentru Pieţe Emergente din cadrul Ernst & Young, spune: “Pieţele emergente sunt bine plasate pentru a face faţă riscurilor majore cu care se confruntă economia globală la momentul actual, dat fiind faptul că deţin spaţiu de relaxare a politicilor fiscale şi monetare. Aceasta s-a întâmplat deja pe unele pi