Pieţele financiare sfâşâie zona euro, iar şansele găsirii unei soluţii la actuala criză a datoriilor din uniunea monetară par reduse, a declarat preşedintele Rezervei Federale (Fed) din St. Louis, James Bullard, citat de Wall Street Journal.
Rezerva Federală din St. Louis este una dintre cele 12 instituţii regionale care formează Rezerva Federală a SUA.
În timpul unei vizite de o săptămână în Europa, care are printre obiective "evaluarea haosului de pe frontul politic", Bullard şi-a redus aşteptările privind probabilitatea găsirii unei soluţii la criză de către statele din zona euro.
"Unul din lucurile care mă îngrijorează cel mai mult acum este că actuala criză a pus faţă-n faţă o piaţă financiară care se mişcă foarte rapid cu un proces politic care se mişcă foarte lent. Investitorii globali divizează Europa. Indiferent dacă politicienii divizează sau nu Europa, investitorii fac acest lucru şi s-ar putea să o fi dezmembrat deja", a declarat Bullard în timpul unui interviu.
În timpul unui eveniment organizat la Londra de Forumul Oficial al Instituţiilor Monetare şi Financiare, Bullard a afirmat că se aşteaptă la o creştere modestă a economiei SUA în a doua jumătate a anului, în pofida impactului crizei din zona euro la nivel global.
"Obişnuiam să spun că există multă solidaritate în Europa. Cred că există şi în prezent. Dar sunt un pic îngrijorat de cum se va rezolva situaţia actuală. Are loc o dezintegrare alimentată de pieţe şi cred că este foarte îngrijorător pentru zona euro şi pentru UE", a spus el.
Comentariile şefului Fed St. Louis scot în evidenţă îngrijorarea SUA în privinţa problemelor zonei euro, notează Wall Street Journal.
Ţările din zona euro cu datorii foarte mari, precum Grecia, ar trebui să negocieze cu creditorii, să intre în default direct, dar să rămână în uniunea monetară, a spus el.
Pieţele fina