Fantana de la Universitate, unul dintre cele mai populare locuri de intalnire pentru bucuresteni, este in plin proces de demolare, acuzat din mai multe parti de ilegalitate si lipsa de transparenta. Cum arata filmul acestei controverse si care sunt sansele de stopare a proiectului de reamenajare "in stil european", intr-un material DailyBusiness.ro.
Primaria Bucurestiului anunta un centru “modernizat”, demn de o capitala UE. Ni se promite reamenajarea pietei 21 Decembrie 1989, unde este situata Fantana Dunarea, prin demolarea acesteia si inlocuirea ei cu un joc de apa de tip gheizer. Va fi reamenajata si zona din jurul fantanii, actualul pavaj urmand sa fie schimbat cu placi de granit si piatra cubica.
Insa oponentii proiectului, membrii in mai multe ONG-uri, au constatat o serie de ilegalitati legate de acest caz, sustinand si faptul ca fantana are o valoare memoriala. In plus, se afla intr-o zona de protectie a monumentelor istorice (intre Universitate si Facultatea de Arhitectura) ceea ce inseamna ca o eventuala demolare constituie fapta penala.
Din informatiile mai multor surse, trimisii primariei, reprezentanti ai firmei Tehnologica Radion si ai Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, lucreaza in baza unei autorizatii pentru intretinerea carosabilului si trotuarului. Pentru moment se lucreaza la trotuarul dintre sosea si banda taxiurilor si au fost ridicare bancile si celelalte obiecte de mobilier din toata piata.
Tehnologica Radion, controlata de omul de afaceri Theodor Berna, s-a aflat in primavara printre firmele investigate de Consiliul Concurentei, in legatura cu trucarea unor licitatii pentru drumuri.
Spargerea bordurilor si demolarea gardurilor si bancilor din zona Fantanii au inceput pe 4 iulie, cand muncitorii au putut prezenta la cererea Politiei doar o autorizatie pentru lucrari de