După rezultatele din anii trecuţi, rata de promovare creşte în urma soluţionării contestaţiilor cu 1 – 2%. Contestaţiile admise primesc nota finală doar daca diferenţa dintre cea obţinută duminică şi cea de la recorectare este mai mare de jumătate de punct. Au existat şi cazuri în care nota finală a fost mai mică decât cea iniţială.
Anul trecut, 2.257 de elevi au reuşit să obţină minimum media 6 după recorectarea lucrărilor, astfel că rata de promovare a crescut de la 44,47% la 45,72%.
Singurul caz în care nota finală se rotunjeşte este media aritmetică de 5,99 a notelor obţinute la toate probele scrise, care devine 6.
În situaţia în care diferenţe de notare au fost mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, lucrările respective au fost corectate de către o a treia comisie, formată din alţi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrarile în centrul de contestaţii, conform metodologiei de desfăşurare a examenului. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii.
Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 si 4,99, sau o notă cel putin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de catre comisia de contestaţii.
Nota definitivă este nota acordată de comisia judeţeană de contestaţii/a municipiului Bucureşti, dacă între nota iniţială şi nota acordată la contestaţii este o diferenţă de cel puţin 0,50 puncte. Dacă diferenţa dintre cele doua note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota iniţială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare.
Promovabilitatea la Bacalaureat 2012, după contestaţii:
BIHOR: Promovabilitate la Bacalaureat 2012 Peste 2% în plus la promovare, după contestaţii!
BRAŞOV: Promovare Bacala