Desi centura de siguranta este obligatorie, se pare ca nu toti soferii respecta aceasta obligatie. Mai mult, desi pot fi amendati, aproape 60% dintre soferi sustin ca nu poarta centura pentru ca se deplaseaza pe distante scurte, in timp ce aproape 25% spun ca nu cupleaza centura cand circula in localitate, arata datele centralizate recent de Ministerul Administratiei si Internelor in urma unui studiu. Avand in vedere aceste rezultate, politia rutiera va avea actiuni in trafic, in perioada 12-14 iulie, pentru a verifica portul centurii de siguranta.
Potrivit MAI, aproximativ trei sferturi dintre soferii de autoturisme participanti la studiu au afirmat ca poarta intotdeauna centura de siguranta. In acelasi timp, 15,2% au declarat ca poarta centura de siguranta deseori in timpul conducerii vehiculului, iar 11,5% doar uneori. Un procent de 2,2% dintre cei chestionati nu poarta niciodata centura de siguranta in timpul deplasarilor.
In plus, datele arata ca peste 70% dintre cei intervievati au afirmat ca numai pasagerul din fata poarta centura de siguranta, desi in masina sunt mai multe persoane. Totusi, conform MAI, legislatia in vigoare stabileste ca centura de siguranta este obligatorie pentru toti ocupantii locurilor prevazute cu centuri de siguranta.
Conform MAI, cel mai mentionat motiv pentru care se poarta centura de siguranta uneori, deseori sau niciodata este legat de deplasarea pe distante scurte, acesta fiind mentionat de 57% dintre subiecti, in timp ce 24,5% dintre respondenti nu poarta centura de siguranta in timpul deplasarilor in interiorul localitatii. Un alt motiv des mentionat de respondenti este neglijenta, faptul ca uita cuplarea centurii de siguranta de catre sofer in timpul efectuarii deplasarilor.
Citește aici articolul integral avocatnet.ro