Întrebările puse cuiva care a vizitat sau a locuit în Brazilia compun un evantai neaşteptat de redus, dată fiind imensitatea acestei ţări-continent.
Provenite din medii sociale, intelectuale şi de vîrstă extrem de diferite, întrebările – acompaniate de o privire arzînd de curiozitate se învîrtesc în jurul cîtorva subiecte:
„Ai asistat la Carnavalul de la Rio?”
„Ai ajuns în Amazonia, ai intrat în jungla amazoniană?”
„Ai văzut băştinaşi amerindieni, ai asistat la ceremonii cu vrăji la miezul nopţii?”
„Ai pătruns în vreo favelă din Rio? Cum sunt favelele?”
„Cîte meciuri de fotbal ai văzut?”
Dacă după cinci ani de Brazilia răspunzi un categoric NU la toate aceste întrebări-test, lumina din ochii interlocutorului se stinge, pentru a lăsa loc unei expresii de neîncredere, apoi de milă: cum? e posibil ca cineva să fi stat în Brazilia şi să nu fi bifat nici măcar unul dintre punctele programului minimal? Atunci de ce s-o mai fi dus aşa departe şi cu ce şi-o fi pierdut vremea acolo?
Iată o problemă într-adevăr crucială: ce este realmente important într-o ţară? Ce reprezintă indispensabilul atunci cînd ai şansa de a atinge cealaltă parte a sferei terestre? În mentalul colectiv, fiecare continent şi fiecare ţară au intrat cu o etichetă lipită de frunte, imposibil de smuls. Efortul de a explica inexplicabilul, de a demonstra că interesul ultim al unei ţări nu rezidă în clişeele aglomerate de-a lungul timpului, rămîne inutil; vei reuşi poate să-ţi convingi prietenul că nu în lista de mai sus rezidă interesul Braziliei, dar credinţa generală în „adevărurile” stabilite nu se va clinti cu nici un milimetru.
De fapt există tot atîtea Brazilii (sau Franţe sau Japonii) cîţi străini le vizitează cu dorinţa de a le cunoaşte. Catalogul punctelor braziliene de interes (Amazonia şi celelalte) a fost stabilit de oameni care n-a