Comisia Europeană a explicat la solicitarea gândul că faţă de referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu nu au fost prevăzute până în acest moment măsuri speciale dar că situaţie din România este urmărită cu atenţie. Întrebaţi în mod concret dacă referendumul va fi monitorizat de comisie reprezentanţii CE s-au rezumat la a spune că "nu au fost prevăzute măsuri speciale".
"Nu au fost prevazute masuri speciale, insa intotdeauna suntem interesati de astfel de evenimente care se petrec in statele membre. In acest moment, evolutiile din Romania fac obiectul unei atentii speciale, dupa cum am precizat in declaratia de saptamana trecuta si inca o data astazi (joi -n.r) cand presedintele Barroso l-a primit pe premierul Victor Ponta. ", a declarat Pia Ahrenkilde Hansen, purtator de cuvânt al Comisiei Europene.
Liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev a declarat joi 12 iulie că referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va fi urmărit atent de către Comisia Europeană, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă. "Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept", a spus Stanişev
Tot joi premierul Victor Ponta a infirmat informaţiile potrivit cărora în discuţiile sale cu preşedinte Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso s-a pus problema monitorizării referendumului. "Am dovedit pe 10 iunie că putem să organizăm un scrutin electoral în condiţii impecabile.", a declarat Victor Ponta.
O poziţie similară a avut şi preşedintele suspendat Traian Băsescu. "Nu cred că avem nevoie de monitorizare la referendum. România este un stat stabil din punct de vedere al funcţionării instituţiilor implicate în referendum. Referendumul ar trebui organizat după Constituţie", a declarat Traian Băsescu
Comisia Europeană a explicat la solicitarea gând