Cel puțin la nivel declarativ, Traian Băsescu pare să fi înțeles că invalidarea referendumului în condițiile în care majoritatea voturilor exprimate vor fi în favoarea demiterii, nu-l avantajează foarte mult. ”Obiectivul meu este să obțin mai multe voturi cu NU decât cu DA. Eu nu sunt omul care se ascunde sub prag. Aici este dificultatea politică (dacă ar fi 7 milioane de voturi contra, iar referendumul ar fi invalidat). Obiectivul meu este să obțin cu un vot în plus împotrivă. Nu vreau să rămân în funcție la masa verde. La Liga lui Mitică merge așa ceva”, a declarat, joi seara, la TVR, Traian Băsescu.
Desigur, dintr-un anumit punct de vedere, e vorba și de onoarea unui comandant de navă (acei comandanți care refuză să părăsească vaporul care se scufundă sau o fac doar după ultimii, după ce se asigură cu toți ceilalți pasageri și membri ai echipajului sunt în siguranță). În joc este, însă, mai mult decât orgoliul lui Băsescu. Un vot masiv pentru demitere, în contrapondere cu o susținere minimă pentru rămânerea în funcție îi vor crea lui Traian Băsescu probleme mai mari decât cele legate de onoare.
Pe plan intern (după cum am arătat și ieri) ar întări poziția lui Ponta, Antonescu și USL în opinia publică (fiind un motiv de mobilizare pentru cei care au votat pentru demitere să se ”răzbune” la alegerile generale pentru o înfrângere pe care o vor considera nedreaptă și nedemocratică). Probleme or să apară însă și pe plan extern unde, cel puțin deocamdată, Băsescu stă mult mai bine decât Ponta. Un vot masiv pentru demitere (chiar dacă va fi invalidat) va oferi o justificare unei mari părți a acțiunilor actuale ale lui Ponta, Antonescu & Co. Ei, și nu Traian Băsescu, vor putea afirma că au acționat în temeiul unei cereri și voințe populare, așadar democratice. Mulți dintre politicienii europeni care îl susțin acum pe Băsescu își vor reorienta opțiunile și,