Senatorul Iulian Urban avertizeaza ca prin reducerea nejustificata a mandatului presedintelui Romaniei se incalca unul dintre principiile fundamentale ale democratiei - delegarea puterii de catre popor pentru un numar fix de ani, ceea ce reprezinta un precedent extrem de periculos.
"Intreaga procedura a fost una in antiteza cu ceea ce scrie in regulamente si, din punctul meu de vedere s-a incalcat grav un principiu fundamental al democratiei. De ce sunt concepute mandatele presedintelui, parlamentarilor, chiar si primarilor pe 4-5 ani de zile? Pentru ca asta inseamna democratia, inseamna ca, pe acesta perioada de timp prevazuta in lege sau in Constitutie, se deleaga puterea acestor persoane.
Cu exceptia cazului cand incalca grav Constitutia sau sunt condamnate penal, trebuie lasati sa isi exercite acest mandat. Democratie nu inseamna ca, atunci cand, conjunctural, se formeaza tot felul de alte aliante politice acestia sa fie dati jos", a explicat senatorul Iulian Urban pentru Ziare.com.
Acesta a dat si un exemplu foarte sugestiv si extrem de probabil. "Sa zicem ca in decembrie o sa avem o noua majoritate parlamentara, cu o diferenta de 20-30 de mandate de parlamentari intre Putere si Opozitie. Daca se duc la presedinte si spun 'Vrem si noi un contract, a mai ramas ceva de privatizat, vrem sa ne ocupam de afacerile astea...' si presedintele va spune 'Nu!' atunci ei se pot duce la cei din Opozitie sa formeze o noua Putere si gata, dam jos presedintele, dam jos presedintii Camerelor...", a explicat senatorul, precizand ca in opinia sa tot planul a fost pus la punct cu mult timp inainte.
"Stiti unde o sa se ajunga ?", a continuat senatorul "Va dau scris ca de aici inainte, oricine o sa ajunga presedintele Romaniei, in functie de aliantele care se vor face intre politicieni, generate de interesele lor personale, o sa mearga