Alegătorii care vor fi în țară în ziua referendumului, în localitatea unde dimiciliază, vor vota la secția de votare de care aparțin. Cei care se vor afla în altă localitate vor vota la orice secție, urmând să fie înscriși în listele suplimentare. Votarea va începe la ora 8.00 și se va încheia la ora 20.00. Sursa: Reuters
Potrivit unei hotărâri adoptate, astăzi, de BEC, în străinătate cetăţenii cu drept de vot pot să-şi exprime opinia legată de demiterea preşedintelui la orice secţie de votare, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare.
Alegătorii omişi din copiile de pe liste, care fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, sunt înscrişi în listele electorale suplimentare.
În ţară, alegătorii votează numai în baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Cetăţenii români cu domiciliul în România nu pot vota la una din secţiile de votare din ţară pe baza paşaportului, iar cei cu domiciliul în străinătate pot vota în ţară şi în baza paşaportului simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.
În străinătate, alegătorii votează în baza paşaportului simplu, a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate. Elevii din şcolile militare votează în baza carnetului de serviciu militar.
Urna specială
Persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate aflate în ţară pot cere în scris preşedintelui biroului electoral al celei mai apropiate secţii de votare, inclusiv în ziua votării, să voteze prin intermediul urnei speciale.
În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială, iar aceasta se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.
De asemenea, din motive te