"Ofensiva premierului Victor Ponta de a acapara puterea in Romania ridica ingrijorari in privinta unui regres democratic in sud-estul continentului", scrie astazi cotidianul spaniol de stanga El Pais, intr-un articol intitulat "Noua oaie neagra a Europei". Articolul face un rezumat factual al situatiei din Romania, punand in centru actiunile guvernului Ponta si coruptia endemica din tara.
"Mecanismul institutional al ofensivei [guvernului Ponta, n.r.] a fost ca orice posibil obstacol a fost eliminat de cateva ori prin decrete", scrie El Pais.
"Este presedintele Senatului cel care, prin lege, il inlocuieste pe presedintele tarii cand este suspendat? Atunci il inlocuim cu un apropiat, Crin Antonescu, astfel ca el sa fie presedintele interimar dupa suspendare. Poate presedintele Camerei Deputatilor sa previna votarea intr-o sesiune extraordinara a suspendarii lui Basescu? Il destituim. Este Avocatul Poporului singurul capabil sa conteste o ordonanta de urgenta a Guvernului prin care sunt reduse puterile Curtii Constitutionale? Punem altul care sa nu protesteze. Ce putem face ca sa acceleram publicarea decretului? Luam controlul asupra Monitorului Oficial, aflat in subordinea Parlamentului cu doua saptamani in urma, si orice masura va intra in vigoare atunci cand e publicata, adica cand doreste guvernul."
Cotidianul spaniol enumera si cateva efecte ale acestei crize: "Confuzia si incertitudinile din jurul acestui proces au dus la slabiri succesive ale monedei nationale, leul, intr-o perioada de recesiune si cand cetatenii au fost sever afectati de reduceri salariale."
Despre motivele care au generat aceasta criza, El Pais scrie ca "Nu toti cred ca aceste manevre au fost folosite de guvernul roman doar pentru a-l suspenda pe presedintele Basescu. Unii cred ca in spate este vorba de coruptie, inradacinata in Romania, si identifi