* Unul din marile pericole ale caniculei *
După cum se ştie, hipertensiunea arterială determină ameţeli, dureri de cap, zgomote în urechi, astenie fizică (oboseală) şi evoluţia spre insuficienţă cardiacă, accidente vasculare cerebrale, hemoragii în fund de ochi etc.
TRATAMENTE CU PLANTE
* 300 g usturoi pisat se amestecă cu 500 ml vodcă şi se lasă la macerat 14 zile într-o sticlă de culoare închisă, la întuneric şi căldură. Apoi, maceratul se filtrează printr-un tifon dublu. Se ţine într-un flacon bine astupat şi se ia, de trei ori pe zi, câte o lingură înainte de masă.
* Timp de 10 zile se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă, dintr-un amestec de 3 linguriţe zahăr farin şi o linguriţă de scorţişoară.
* Timp de 30 de zile se bea dimineaţa, pe stomacul gol, o linguriţă de scorţişoară dizolvată într-o cană de lapte bătut.
* Zilnic se bea, cu 15 minute înainte de masa de prânz, câte o jumătate de cană de suc de sfeclă.
* Se striveşte în mojar cimbru proaspăt (flori şi frunze de pe 2 rămurele) şi se amestecă cu 2 linguri de miere. Se ia de trei ori pe zi, la două ore după masă.
Regim alimentar
* Se vor evita alimentele cu multe calorii.
* Micşorarea drastică a cantităţii de sare de bucătărie consumată, iar în perioada de înrăutăţire a bolii, suprimarea completă a acesteia.
* Eliminarea grăsimilor animale şi, în orice caz, a cărnii de porc şi produselor din carne de porc; de două ori pe săptămână se va putea consuma o carne uşoară, slabă: vită, viţel, pui, curcan, peşte, miel.
* Limitarea vitaminelor D şi K.
* Să se consume pâine din făină neagră sau tărâţe.
* Este bine ca baza alimentaţiei să o constituie legumele crude şi fructele (sucuri din legume, fructe crude, lapte degresat, infuzii slabe de rădăcină de cicoare).
* Pentru