Italia și Irlanda au mai mult de câștigat în cazul în care vor părăsi zona euro, decât Grecia, în timp ce Germania nu ar putea să facă prea multe pentru a preveni ieșirile din uniunea monetară, conform unui studiu al Bank of America Merrill Lynch, citat de agenția de știri Bloomberg.
Folosind o analiză costuri-beneficii și teoria jocurilor, David Woo și Athanasios Vamvakidis, analiștii pe piața valutară ai BofA Merrill Lynch, au concluzionat într-un studiu publicat pe 10 iulie că investitorii „ar putea subestima posibilitatea ieșirii voluntare a unei sau mai multor țări” din zona euro.
Rezultate surprinzătoare
„Analiza noastră a oferit câteva rezultate surprinzătoare pe care chiar și cititorii care nu sunt de acord cu concluziile noastre le-ar putea considera interesante”, au scris cei doi strategi.
Italia, a treia economie a zonei euro, ar avea șanse mai mari pentru a-și asigura o ieșire ordonată din zona euro, în comparație cu celelalte țări, și ar avea și de câștigat în urma îmbunătățirii competitivității, creșterii economice și bilanțurilor, au declarat analiștii BofA Merrill Lynch.
În timp ce Germania este considerată drept țara care ar putea părăsi cel mai ușor zona euro, ea are cele mai puține motive dintre toate țările membre de a părăsi uniunea monetară deoarece se va confrunta cu o creștere economică slabă, o creștere a costurilor de împrumut și efecte negative asupra bilanțului, se arată în studiu. Austria, Finlanda și Belgia au, la rândul lor, mult de pierdut în cazul în care vor părăsi uniunea monetară, în timp ce Spania are cel mai mult de pierdut dintre toate țările aflate în criză în urma părăsirii zonei euro.
Italia și Irlanda au cel mai mult de câștigat în urma ieșirii
Analiza se bazează pe o structură care evaluează 11 din cele 17 țări membre zonei euro conform unor criterii precum cât de ordonată va f