* Este unul dintre cele mai puternice produse ale albinelor. Mai ales în alianţă cu fraţii lui, polenul şi mierea, devine un aliat de nădejde al sănătăţii şi al luptei cu boala *
Apilarnilul a fost făurit în România, de un apicultor de excepţie, Nicolae V. Ilieşiu, în 1980, o eră dominată de fascinaţia pentru medicamentele de sinteză chimică. Şi totuşi, graţie puternicelor sale acţiuni biologice, la momentul respectiv, a avut un impact foarte mare în mediile ştiinţifice. S-au scris nenumărate lucrări, referate, s-au realizat monografii care au promovat acest produs, s-a făcut şi un film documentar, invenţia a fost brevetată şi protejată în cele mai importante ţări ale lumii, a fost multiplu medaliată naţional şi internaţional. Dar, cu timpul, apilarnilul a căzut pe nedrept în uitare, când locul său ar fi unul de frunte între produsele stupului.
"Laptele de buhai”
Apilarnilul este un produs biologic activ al stupului, realizat prin triturarea larvelor de trântori, care sunt apoi congelate sau prelucrate în diverse moduri. În final se obţine un amestec care se filtrează imediat. Rezultă un produs cu aspect lăptos, de culoare alb-gălbuie, cu gust dulce-acrişor-astringent şi aromă plăcută, care aminteşte de polen şi propolis.
Numele de API-LAR-NIL a fost creat de inventatorul român, folosind mai multe abrevieri, pentru provenienţa APIcolă, originea în LARvele de trântor şi iniţialele numelui său, N. Ilieşiu. În satele din Maramureş, unde ţăranii foloseau aceste larve în mod tradiţional, acest extras din celulele de trântor se numeşte "jintiţă”. În Moldova i se spune "lapte de buhai”; buhai, adică tăuraş, şi este renumit pentru vigoarea pe care o dă bărbaţilor. Importanţa acestui produs provine în mare măsură din faptul că în momentul recoltării, adică la numai 7 zile de la depunerea oului, la