Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Deşi aţi făcut tratament, pe parcursul mai multor ani, cu Heparină şi, probabil, anticoagulante, problema dvs. a rămas, cel mai probabil, nerezolvată, deoarece acest gen de tratament se referă mai mult la fluidizarea sângelui, stoparea măririi trombilor şi prevenirea extinderii acestora.
Deşi medicamentele anticoagulante, precum Heparina sau Warfarina, sunt în mod specific prescrise pentru tratamentul trombozei venoase profunde, dizolvarea cheagului (cheagurilor) sanguin(e) existent(e) s-ar putea realiza doar cu substanţe medicamentoase de tipul activatorilor de plasminogen, inaccesibile, deocamdată, pe piaţa autohtonă.
Dacă tromboflebita superficială duce rar la complicaţii serioase, în cazul trombozei venoase profunde, pericolul principal este posibila mobilizare a unui cheag şi deplasarea acestuia, împreună cu fluxul sanguin, către plămâni (embolie pulmonară), situaţie în care este nevoie urgentă de aplicarea unui tratament mai agresiv, de fază acută (doze mari de anticoagulant administrat intravenos). O altă complicaţie supărătoare, dar mai puţin periculoasă, este formarea unei obstrucţii la nivelul venei (sindrom postflebitic), care va determina umflarea persistentă a picioarelor şi care poate să se manifeste după unul sau mai multe episoade de tromboză venoasă profundă.
Aşa cum spuneam, scopul terapiei anticoagulante este de a preveni formarea altor emboli, în timp ce organismul încearcă să dizolve trombii existenţi, însă în cazul persoanelor care prezintă sângerări şi cărora nu li se poate administra medicaţie anticoagulantă, poate fi necesară inserarea unor filtre la nivelul venei principale a abdomenului, pentru a preveni mobilizarea cheagurilor de la nivelul membrelor inferio