* Marile teatre din capitală au lăsat deja cortina de vară şi au plecat în vacanţă, dar împătimiţii de spectacole jucate pe scenă mai au, totuşi, şansa de a vedea reprezentaţii de gală, profitând de faptul că, atunci când vine vorba de Caragiale, vacanţele există doar pe hârtie *
Ignorând "Căldura mare, mon cher!”, în buricul Cetăţii lui Bucur, la Centrul Istoric din Piaţa Sfântul Dumitru, dar şi la doi paşi de Hala Traian, în grădina restaurant "La Conu' Iancu”, poţi călători zilele astea în trecut, şi poţi face haz de necaz la festivalul organizat cu ocazia centenarului trecerii în nefiinţă a marelui dramaturg I. L. Caragiale.
Chiar dacă au trecut 100 de ani de atunci, nimic nu pare a se fi schimbat în moravuri, ba ele par mai la zi ca oricând. Aceeaşi depravare politică, aceiaşi "schimbişti”, iar căldura este la fel de mare şi de nesuferită...
Cu gândul la marele dramaturg, Mihai Mălaimare, George Ivaşcu, Cătălin Ionescu-Arbore, George Mihăiţă, Gelu Colceag şi Alice Barb - realizatori artistici ai festivalului "Bucureştii lui Caragiale” - i-au reînviat pe: Tipătescu, Trahanache, Ghiţă, Farfuridi, Brânzovenescu, Jupân Dumitrache, Veta, Ziţa etc. Personajele lor prind viaţă în urbea noastră arsă de soare cât e vara de lungă, până pe 20 septembrie. Şi ce alt cadru ar fi fost mai potrivit pentru savoarea epocii Caragiale decât Centrul Istoric?! Aici, pe aleile pietruite, înţesate cu terase, care mai de care mai dichisită, poţi să-ţi ostoieşti setea, dacă nu cu o bragă, măcar cu un "fresh” de fructe exotice, cu un ceai englezesc cu gheaţă sau cu un profiterol. Dar cea mai căutată tot berea "cu guler” rămâne, servită la pahar sau la halbă şi neapărat însoţită de mititei. Altă viaţă! Răcorit şi satisfăcut culinar, poţi urmări apoi şi "comedia” de pe scenă, exact cum făceau înaintaşii noştri interbelici.