Cererea de consum de pe pietele emergente va inlocui economiile avansate din pozitia de motor cheie al cresterii economice globale, in contextul in care numarul gospodariilor din tarile in curs de dezvoltare cuvenit mai mare de 30.000 de dolari va fi mai mult decat dublu pana in 2020, depasind Statele Unite si Zona Euro.
Expansiunea economica din randul primelor 25 de piete emergente a incetinit de la inceputul acestui an dar, conform previziunilor trimestriale efectuate de Ernst & Young, acest fapt este vazut ca fiind de scurta durata. Pietele emergente, in mod deosebit cele din Asia, detin instrumentele necesare relaxarii politicilor fiscale si monetare, care pot asigura crestere economica pe finalul anului.
Chiar si cu o incetinire a cresterii economice, pietele emergente sunt capabile sa infrunte criza din Zona Euro si sa ramana motorul cresterii economice globale. PIB-ul lor este prevazut sa inregistreze o crestere de 4.9% in acest an, in contrast cu o contractie de 0.6% in Zona Euro. Se asteapta ca randamentul pietelor emergente sa creasca la 6% in 2013 si la 6.5% in 2014.
Cu toate acestea, un tablou contrastant se contureaza la nivel global. Africa si Asia continua sa ramana optimiste, dar Europa Centrala si de Est, precum si America Latina, sunt impiedicate de o crestere incetinita pe pietele lor cheie de export din Zona Euro, respectiv din Statele Unite. Daca Zona Euro isi continua recesiunea, previziunile spun ca Republica Ceha si Polonia ar fi impinse in recesiune, afectand Hong Kong-ul si Malaezia, datorita dependentei lor globale.
“Pietele emergente sunt bine plasate pentru a face fata riscurilor majore cu care se confrunta economia globala la momentul actual, dat fiind faptul ca detin spatiu de relaxare a politicilor fiscale si monetare. Aceasta s-a intamplat deja pe unele piete emergente, inclusiv cele din tarile BRIC (Braz