Se spune că nu există mâncare mai sănătoasă decât cea a călugărilor budişti. Secretul siluetelor lor nu stă însă în vreo cură de slăbire modernă, ci în stilul de viaţă cumpătat.
Ceremonialele religioase deosebite, precum și dieta cumpătată au făcut din modul de viață al budiștilor un exemplu
Puţine sunt templele budiste în care este acceptat consumul de carne, iar, de cele mai multe ori, "dezlegarea" se referă doar la peşte şi la fructe de mare.
Călugării nu consumă rădăcina plantelor, pentru că asta ar însemna uciderea lor. Deci din meniu le lipsesc rădăcinoase precum cartofii, morcovul sau ceapa.
În schimb, budiştii au "liber" la plantele de la care se consumă partea superioară, la cereale, precum şi la fructe. În anumite ramuri ale budismului sunt interzise şi legumele sau condimentele cu aromă puternică (cum ar fi usturoiul sau coriandrul) deoarece se consideră că excită în exces simţurile!
Rol important
Timp de cinci zile, 25 de participanţi la un studiu organizat de Departamentul pentru Sănătate al Universităţii din Seul, Coreea de Sud, au mers într-un templu budist şi au respectat cu stricteţe stilul alimentar vegetarian pe care-l aveau călugării.
Înainte de a adopta acest regim, participanţii au fost rugaţi să spună ce au consumat cu 48 de ore înainte (carne de porc, vită, lactate, dar şi medicamente, alcool, nicotină şi altele) şi să dea mostre de urină.
Niciunul dintre ei nu luase antibiotice sau altfel de medicamente în ultima lună, însă analiza urinei a arătat că prezentau atât urme de chimicale folosite la fabricarea cosmeticelor (inclusiv cele pentru bebeluşi), a detergenţilor, gelurilor, vopselelor, precum şi a unor textile. Chimicale extrem de periculoase, deoarece perturbă hormonii şi pot duce la dezechilibre grave.
După cinci zile de viaţă