Semnale alarmante pentru România vin din toate părţile: din presa economică internaţională, de la diplomaţi străini, dar şi de la oamenii de afaceri români. “România şi-a ales o perioadă complet nepotrivită pentru a căpăta o reputaţie de ţară cu instabilitate politică. Tensiunile deja s-au transmis investitorilor: leul a scăzut cu 2% în raport cu euro luna aceasta. Însă acesta s-ar putea dovedi doar vârful aisbergului dacă domnul Ponta va continua această strategie riscantă”. Analiza citată a fost publicată de cotianul economic american Wall Street Journal.
Riscurile economice pe care le vede Wall Street Journal pentru România se referă la o eventuală pierdere a liniei de finanţare deschisă cu FMI, în valoare de 5 miliarde de euro. Or, împrumutul ar fi fost util în cazul în care sistemul bancar din România va fi blocat din cauza unei intensificări a crizei din zona euro. Scenariul este probabil dacă băncile străine, care reprezintă 80% din sectorul bancar românesc, opresc liniile de creditare pentru sucursalele din România.
Potrivit aceleiaşi publicaţii economice, deşi România şi-a îndeplinit până acum obligaţiile economice, a redus cheltuielile, a crescut impozitele, nu există garanţii că Bucureştiul va rămâne pe acelaşi drum. Wall Street Journal mai comentează că probabil premierul Victor Ponta va promite public că va respect condiţiile convenite cu FMI. Însă având în vedere că se apropie alegerile parlamentare, tentaţia de a relaxa austeritatea va fi mare.
Iar România nu riscă doar pierderea liniei de creditare. “Presiunile asupra instanţelor independente trimit un semnal negativ investitorilor străini în legătură cu ameninţările la adresa statului de drept în România. (...) În contextul în care economia europeană încă este tensionată, testarea răbdării liderilor UE este un drum nechibzuit pentru România", conchide Wall Street Journal. @N_P