Reputata matematiciană din Iași explică diferențele uriașe de mentalitate dintre Statele Unite și România. Nimeni nu încearcă să înșele cu titluri cumpărate, pentru că între oamenii de știință și politicieni există o demarcare clară. Nimeni nu tolerează furtul, orice plagiator este concediat și își năruie cariera. Sursa: ZIARUL DE IAȘI
O ieșeancă, acum profesoară la Stanford, clasifică drept „rușinos” gestul de plagiat și povestește despre ce se întâmplă în alte țări în cazuri de acest gen. Eleny Ionel face aceste precizări ținând cont de scandalul din ultima perioadă din România în care premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat.
Toată lumea științifică din America este conectată la softuri anti-plagiat
Ieșeanca a plecat din țara din 1991 cu o bursă de doctorat în SUA, iar acum este profesoară de matematică la una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Profesoara a povestit pentru Ziarul de Iași despre consecințele imediate ale plagiatului în alte părți ale lumii.
„Câțiva colegi au descoperit plagiatul unei colege de la alt departament. Au prezentat cazul conducerii, au adus dovezi iar persoana respectivă a plecat de la Stanford. A fost o victorie. În America plagiatul este foarte ușor de descoperit. Putem compara prin soft cuvânt cu cuvânt. Chiar la matematică ne depunem articolele pe un website comun. La anumite articole, sub text apare avertizarea de overlapped, adică textul e asemănător cu altă lucrare, din alt autor. Câteodată se constată că unele persoane au descoperit același lucru, în același timp, cu metode diferite”, a spus aceasta.
În SUA, nimeni nu-și vinde lucrarea. E ca și cum și-ar bate joc de munca lui
Profesoara a comentat și scandalurile de plagiat izbucnite în ultima perioadă în România: „Este rușinos pentru o persoană care se numește doctor să fi plagiat”.