La graniţa cu Ucraina, cu 50 de kilometri mai sus pe hartă decît Suceava, comuna cu 5.000 de locuitori se află în faţa unei performanţe istorice: a promovat în fotbalul mare din ambiţia preşedintelui Manuel Costache, 38 de ani, cu un lot de jucători în care căpitanul e şef de tură la Poliţia de Frontieră, iar vedeta e nepotul lui George Ogăraru!
După doar doi ani de fotbal judeţean, Bucovina Frătăuţii Noi a învins la barajul pentru Liga 3 reprezentanta Bistriţei, ProSomeş Feldru (3-1), şi aşteaptă meciurile din fotbalul mare. "Am albit în ultima lună căutînd cei 30.000 de lei necesari bugetului pe un sezon", povesteşte preşedintele clubului, care ţine loc de manager, scouter şi psiholog pentru fotbalişti!
La cules de sparanghel
Comuna bucovineană arată ca un paradis straniu, strămutat din veacuri de istorie în miezul contemporaneităţii: păşuni de rai, case cu şindrilă, dar şi balastiere şi vile grandioase, cu termopane şi culori stridente. Motivul? Banii "germaniştilor", cum îi numesc localnicii pe români plecaţi în Germania la cules sparanghel, varianta bucovineană a "căpşunarilor", sau ai celor care lucrează la construcţii în Italia.
Pe terenul Costişa din Frătăuţii Noi e greu de crezut că s-a jucat vreodată fotbal, cu atît mai mult faptul că aici Bucovina a cîştigat seria judeţeană. "Jucam pe Costişa, ne antrenam la Bădeuţi, cei mai mulţi fotbalişti veneau din Rădăuţi! Dar pasiunea a biruit", continuă Manuel Costache.
Tricouri de la Malines
Struniţi de antrenorul Lucian Burlacu, fotbaliştii Bucovinei se strîng pe stadionul din Rădăuţi: aici va juca Bucovina în Liga 3, iar acum, cînd arşiţa se mai domoleşte puţin, vor disputa un amical cu rol de trial. Pe gazon, de la 18 la 37 de ani, fotbalişti de Liga IV, studenţi, pompieri şi poliţişti microbişti!
Pentru echipele de nivel judeţean, anii electorali produc cutremure cu efe