În zilele sale de glorie, dinainte de colapsul din septembrie 2008, Lehman Brothers Holdings Inc. era cea de-a patra cea mai mare bancă de investiții a Americii, cu sediul în propriul său zgârie-nor de 32 de etaje în Manhattan și cu un panou publicitar electronic propriu care-i făcea publicitate zi și noapte.
În prezent, birourile Lehman sunt înghesuite într-o clădire din apropiere, unde circa 430 de angajați lucrează pentru a descâlci tranzacțiile cu produse financiare derivate și a vinde activele nelichide care au provocat prăbușirea firmei financiare.
Vezi de ce Banca Mondială avertizează asupra unui posibil moment „Lehman Brothers” în Europa
Lichidarea și distribuirea activelor
În timp ce falimentul Lehman Brothers, cel mai mare din istoria Statelor Unite, a provocat înghețarea piețelor de creditare și prăbușirea economiei globale în cea mai adâncă recesiune de la Marea depresiune economică din anii 1930, acest lucru nu a distrus compania, se arată în publicația financiară „Bloomberg Businessweek”. După ce a ieșit din faliment în luna martie, firma, veche de 162 de ani, are un singur țel: să genereze suficient capital pentru a-și plăti foștii clienți, creditori și parteneri, printre care se numără Goldman Sachs Group Inc, Abu Dhabi Investment Authority și echipa de fotbal american New York Giants.
Află la cât s-au ridicat compensațiile financiare acordate de Lehman Brothers înainte de faliment
Ieșirea din faliment „poate reprezenta începutul unei perioade prelungite în care activele vor fi lichidate și distribuite”,a declarat Harvey Miller, partener la firma de avocatură Weil Gotshal & Manges, principalul avocat al Lehman de la faliment. „Acest lucru reprezintă o muncă titanică”, a adăugat acesta.
Prima plată
Pe 17 aprilie, Lehman a efectuat prima plată către creditori, de 22,5 miliarde de do