Generalul rus Nikolai Makarov, ministru adjunct al Apărării, a fost primit ieri la Pentagon de Şeful statului major interarme american, generalul Martin Dempsey. Tema principală a discuțiilor a fost proiectul NATO de amplasare a scutului antirachetă în Europa, contestat de Moscova.
Însoţit de membri ai statului său major, generalul Makarov a fost primit cu mare pompă de militarul cel mai înalt în grad american. În onoarea oficialului rus au fost trase 19 salve de tun, potrivit unui protocol aplicat destul de rar de Ministerul american al Apărării. Cele două delegaţii au abordat, printre altele, proiectul de scut antirachetă al NATO şi al SUA în Europa, potrivit unui comunicat emis de statul major interarme.
Contestat încă din start de partea rusă, acest proiect - bazat în special pe tehnologie americană - prevede desfășurarea progresivă a unor interceptoare de rachete şi radare puternice în estul Europei şi în Turcia.
În timp ce Rusia susține că elementele scutului reprezintă o amenințare la adresa sa, NATO încearcă să liniștească Moscova. Alianța Nord Atlantică spune că scutul nu vizează Rusia, ci o ameninţare potenţială din Orientul Mijlociu, în special din partea Iranului.
Drept garanție, Moscova cere să fie asociată acestui sistem antirachetă sau să primească asigurări că nu-i vizează capacitatea de descurajare. NATO refuză însăcategoric, preferând să-şi păstreze libertatea de manevră strategică.
Makarov urma să avertizeze că guvernul rus nu va ajunge la niciun acord cu SUA în chestiunea scutului antirachetă până când nu vor avea loc alegeri în America, în toamna acestui an. susțin oficiali de la Pentagon.
Această poziție a Rusiei vine după incidentul din luna martie, când, din cauza unui microfon rămas deschis, presa a putut auzi ce i-a transmis președintele Obama omologului său rus de la acea vreme, Dmitri Medvede