Promovabilitatea la bacalaureat în judeţul Mureş a crescut, în urma contestaţiilor, de la de la 45,74 la sută la 46,56 la sută, iar una dintre lucrările recorectate de la proba de limbă şi literatură maghiară scris, care primise 7,65, a fost notată acum cu 10.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Raluca Marian, a declarat, vineri, că, din cele peste 1.300 de contestaţii depuse de elevii din judeţ după afişarea rezultatelor la examenul de bacalaureat, 474 au fost admise de centrul de contestaţii şi reevaluare din Cluj-Napoca.
Un număr de 16 dintre acestea au diferenţe de peste un punct şi jumătate faţă de nota primită iniţial, una dintre lucrări, la Limba şi literatura maghiară scris, fiind notată cu 10 în urma contestaţiei, deşi fusese punctată iniţial cu 7,65.
Potrivit lui Marian, au existat atât cazuri în care lucrările au primit note mai mari cu mai mult de un punct şi jumătate, dar şi lucrări ale căror note au scăzut substanţial, în urma contestaţiilor.
Astfel, au existat cazuri în care notele au crescut de la 2,90 la 5 - la proba de fizică, de la 6,15 la 8,30 - la geografie şi de la 7,10 la 9,50 - la limba şi literatura maghiară.
Pe de altă parte, la anatomie a existat o lucrare unde nota a scăzut de la 6,05 la 2,90. O altă lucrare, la limba şi literatura română a fost depunctată de la 5 la 2,80.
"În astfel de cazuri, de diferenţe mai mari de un punct şi jumătate faţă de nota primită iniţial, o a treia comisie validează nota. Probabil că diferenţele acestea sunt bazate şi pe un oarecare subiectivism în aprecierea lucrărilor, dar ar putea fi de vină şi condiţiile dificile de corectură, legate de caniculă, sau să fi fost vorba de greşeli făcute la trecerea de pe borderou. Ambele lucrări unde s-au înregistrat diferenţe mari la proba de limba şi literatura maghiară scris provin de la centrul de