Vineri, la Alba Iulia, se desfăşoară seminarul final al proiectului "Satul transilvan, reper al identităţii locale", proiect implementat de Asociatia "Alba-Manche împreună (AMI)" în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Ordinul Arhitecţilor din Romania şi Asociaţia "Alba-Afroda".
Proiectul, ce s-a desfăşurat în perioada octombrie 2011 – iulie 2012, a fost cofinanţat de Ambasada Franţei în Romania în cadrul schemei de susţinere a proiectelor inovatoare din domeniul urbanismului, patrimoniului şi cadrului de viaţă.
Scopul proiectului, ce a vizat localităţile Cîlnic, Gîrbova, Cut, Pianu, Săsciori şi Şugag, a fost acela de a constientiza comunităţile şi factorii de decizie asupra valorii patrimoniului construit existent, ca potenţial ce trebuie valorificat în beneficiul generaţiilor actuale şi viitoare.
Activităţile concrete au constat în inventarierea elementelor de patrimoniu, a documentelor şi cercetărilor existente, acestea fiind prezentate şi dezbătute în cadrul a mai multor întâlniri de lucru cu cetăţenii şi autorităţile din comunele implicate în proiect. A fost astfel realizată, prin implicarea Centrului de cercetări sociologice al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, o cercetare vizând reprezentările populaţiei asupra patrimoniului cultural. De asemenea, au fost elaborate ghiduri de bună practică pentru conservarea patrimoniului construit, ghiduri în materie de construire şi renovare. La sediul Primăriilor Gîrbova şi Pianu a fost instalat câte un ghişeu electronic de informare, ce poate fi accesat gratuit de toţi cei interesaţi, cuprinzând o bază de date cu elemente de patrimoniu specifice comunitatilor vizate de proiect, precum şi cu elementele de legislaţie din domeniul urbanismului şi amenajării teriotriului.
La seminarul de vineri, în care sunt prezentate concluziile proiectului, participă mai mulţi specialişti în do