Ministrul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că în străinătate vor fi organizate 150 de secţii de votare pentru referendumul din 29 iulie, din care 8 secţii vor fi în teatrele de operaţiuni unde România are trupe.
MAE a anunţat în seara zilei de joi, 12 iulie, printr-un comunicat de presă, că a fost stabilit un grup tehnic auxiliar care va acţiona în cadrul ministerului pe durata organizării, funcţionării şi finalizării rezultatelor referendumului din 29 iulie, fiind transmise instrucţiuni misiunilor diplomatice ale României în străinătate pe tema organizării referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Totodată, conform Mediafax, MAE a menţionat că a fost stabilită şi lista secţiilor de votare din străinătate, când vor fi organizate 150 de secţii de votare în întreaga lume, dintre care 8 în teatrele de operaţiuni în care România are trupe.
La referendumul pentru demiterea preşedintelui vor fi organizate nouă secţii de votare în Spania, şapte secţii de votare în Italia, cinci secţii de votare în Franţa, cinci secţii în Republica Moldova, câte trei secţii de votare în Rusia şi Ucraina, iar alte trei secţii de votare vor funcţiona în Germania. În Canada şi în SUA vor exista câte patru secţii de votare pentru referendum, în timp ce în Australia vor fi amenajate două secţii de votare, iar în Marea Britanie trei secţii.
Numărul acestora este mai mic ca la alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie 2009, când MAE a organizat 294 de secţii de votare în străinătate, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în Republica Moldova, nouă în Franţa, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada şi 28 în SUA. Atunci, în străinătate au fost trimise 600.000 de buletine de vot, la primul tur 94.000 de români exercitându-l dreptul constituţional de a vota, în timp ce la turul al doilea 147.600 de români de peste hotare