Uniunea Europeană ar putea suspenda drepturile de vot ale României, dacă ţara nu va respecta solicitările UE legate de suspendarea controversată a preşedintelui Traian Băsescu, a declarat, azi, un înalt oficial comunitar, citat de agenţia germană de presă DPA, preluată de Agerpres.
Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona prevede suspendarea în cazul în care valorile fundamentale ale blocului sunt periclitate - o abordare ce nu a fost însă pusă în aplicare până acum. Mai mulţi politicieni au făcut apel la aplicarea sa anul trecut, pe fondul îngrijorărilor legate de Ungaria.
„Dacă situaţia din România ar urma să se deterioreze din cauză că autorităţile nu iau în serios angajamentele pe care şi le-au asumat este, fără îndoială, o armă la îndemâna instituţiilor europene”, a explicat oficialul neprecizat. „Toate articolele tratatului sunt valide”.
Potrivit DPA, acest avertisment are loc la o zi după ce premierul român Victor Ponta a fost de acord la Bruxelles să dea curs unei serii de solicitări europene pentru a răspunde îngrijorărilor legate de procedurile de suspendare a preşedintelui.
„Trebuie să acţionăm rapid. Acest tip de situaţii au o tendinţă naturală de a se înrăutăţi şi deteriora foarte rapid”, a subliniat oficialul european.
Victor Ponta le-a promis politicienilor europeni că le va trimite un angajament scris cu privire la implementarea imediată a modificărilor ce ţin de guvernul său şi că va discuta cu alte instituţii pentru a face acelaşi lucru cu restul de măsuri, potrivit oficialului european.
Până la liniştirea îngrijorărilor blocului european, acesta intenţionează să menţină Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), a precizat el. În cadrul MCV, introdus la aderarea României şi a Bulgariei la UE în ianuarie 2007, CE adoptă în fiecare an câte două rapoarte privind progresele în reform