După ce gândul.info a relatat ca Ministerul Justiţiei a sesizat inspecţia CSM faţă de completul de cinci judecători ai Curţii Supreme care l-a comdamnat pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare, ministrul Titus Corlăţean a dispus stoparea procedurii. Într-un comunicat public, MJ susţine că ministrul a oprit procedura pentru că ar fi fost susceptibila de interpretări eronate şi inoportună în contextul intern şi extern.
"În condiţiile în care justiţiabilii au posibilitatea de a se adresa şi direct Inspecţiei judiciare şi Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrul Justiţiei consideră inoportună procedura utilizată de compartimentul de specialitate din Ministerul Justiţiei şi a dispus stoparea imediată a acestui demers susceptibil de interpretări eronate, mai ales în contextul intern şi extern actual, privind o aşa zisă interferenţă în independenţa actului de justiţie. ", se arată într-un comunicat al MJ.
Reprezentanţii ministerului au precizat că sesizarea CSM a fost realizată fără ştiinţa ministrului Corlăţean. MJ a precizat că inspecţia CSM a fost sesizată de către Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice şi Secretarul de Stat coordonator din Ministerul Justiţiei fără acordul ministrului Corlăţean. Mai precis ministrul susţine că nu el a sesizat inspecţia Judiciară.
Pe de altă parte Legea 24/2012 prevede că ministrul Justiţie este titularul acţiunii judiciare. La articolul 45 din legea 204 prevăd următoarele: "(1) In cazurile in care ministrul justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt titulari ai actiunii disciplinare, acestia pot sesiza Inspectia Judiciara in legatura cu abaterile disciplinare savarsite de judecatori si procurori."
MJ nu a explicat în mod clar cum a fost sesizată Inspecţia Judiciară