"Bine că ai adus amenda, nu mai aveam cu ce să mă şterg la fund", i-a spus un boschetar poliţistului local care îl amenda Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Alături de câini vagabonzi şi cerşetori, Bucureştiul şi-a mai câştigat o emblemă: cea a aurolacilor care cer taxe de parcare ca "maşina să nu păţească nimic".
Adrian Manea (30 de ani) s-a întors vara aceasta în ţară pentru o lună, după ce a fost plecat cinci ani în Suedia. A închiriat o Skoda, şi aşa a ajuns să-i cunoască pe parcagii.
"Cum dădeam să parchez, vedeam că începe să mă dirijeze un individ, iar apoi îmi cerea bani ca să aibă grijă de maşină. Dacă refuzam, îmi spunea că risc să nu mai găsesc maşina acolo", se arată nedumerit acesta.
Foşti cerşetori, actuali parcagii
Meseria de "parcagiu", relativ nouă în Capitală, este practicată de oameni ai străzii care anii trecuţi trăiau din cerşetorie. În zona Băncii Naţionale a României, pe strada Doamnei, acţionează câte doi-trei parcagii.
"Nu ameninţ pe nimeni. Cine vrea să-mi dea bani ştie că voi avea grijă de maşina să nu păţească nimic. Cine nu-mi dă, e treaba lui. Eu nu oblig pe nimeni", ne spune unul dintre ei.
"E mai bine decât să cerşesc la colţ de stradă", se justifică tânărul de 30 de ani. Majoritatea "clienţilor" plătesc, de teamă să nu se trezească cu maşina zgâriată.
Şi-au împărţit oraşul ca mafioţii
Fenomenul a luat amploare în ultimul timp. Doar în acest an, Poliţia Locală a acordat 269 de amenzi parcagiilor aurolaci. Aceştia şi-au şi împărţit Capitala. Zona amărâţilor este în Gara de Nord, unde "taxa" este de 1-5 lei.
Zona medie este în Piaţa Unirii, în dreptul Hotelui Horoscop, Scala, Centrul Vechi şi la Hanul lui Manuc, unde tariful neoficial este de 5- 10 lei, iar zona de lux este în Dorobanţi, la Athenee Palace şi, în weekend, Splaiul Independenţei.
Aici, norocoşii primesc uneori şi câte 50 de l