Cresterea Produsului Intern Brut al Chinei a scazut la 7,6% in trimestrul al doilea al acestui an, fata e 8,1% in T1, fiind cea mai mica crestere din ultimii trei ani, a anuntat vineri Guvernul.
In prima jumatate a anului, cea de-a doua economie mondiala a urcat cu 7,8%, a precizat Biroul National de Statistica, citat de AFP.
Procentul de crestere economica in T2 este cel mai slab dupa cel de 6,6% inregistrat in T1 din 2009, de cand tarile occidentale au fost lovite in plin de criza economica si financiara.
BBC relateaza ca, in luna martie, Beijingul si-a redus tinta de crestere economica pentru intreg anul 2012 la 7,5%.
China reprezinta aproape o cincime din productia totala la nivel mondial si orice incetinire a acesteia poate afecta recuperarea economiei globale. In acelasi timp, multe dintre economiile mari si emergente ale Asiei si-au intensificat legaturile comerciale cu China.
"China a fost un factor important pentru incetinirea din Asia in acest an", a afirmat Tai Hui de la Standard Chartered Bark, in Singapore.
Aceasta a adaugat si faptul ca, daca ritmul de crestere al economiei Chinei nu va spori in a doua parte a anului, atunci "va fi o a doua jumatate dificila pentru o multime de producatori din aceasta regiune".
Cu toate acestea, in ciuda cifrelor de vineri care arata o crestere mai redusa, multi analisti incearca sa alunge termerile unei asa-numite 'aterizari brutale' in economia Chinei si impactului acesteia asupra restului lumii.
"Daca ai o scadere a ratei de crestere de 1 punct procentual pe an, aceasta nu este mare in termeni de produs intern brut mondial", a declarat pentru BBC Edmund Phelps, profesor de economie politica la Universitatea Columbia si castigator al premiului Nobel.
In opinia sa, China are multe 'gloante' pentru a contracara incetinir