Reactia UE a fost slaba fata de evenmentele din Romania, sustine The Economist intr-un articol intitulat "Putsch-up job" aparut pe site si in editia tiparita. Considerand ca Ponta a jucat murdar chiar si dupa standardele din Romania, jurnalistii britanici arata ca UE are parghii slabe asupra Romaniei, ca stat membru, in comparatie cu parghiile avute asupra unei tari candidate. Printre sanctiunile pentru Romania ar fi refuzul aderarii la Schengen si monitorizarea in continuare a justitiei.
The Economist considera evenimentele din Romania, in cursul carora "domnul Ponta joaca murdar chiar si dupa standardele romanesti", sunt comparabile cu cele din Ungaria, iar reactia Europei este la fel de slaba ca si atunci.
"Tribalismul politic a jucat un rol rusinos, cu politicienii de centru-stanga ezitand sa isi critice tovarasii de partid din Romania si europenii de centru-dreapta fiind prea indulgenti cu domnul Orban si cu domnul Basescu", arata publicatia britanica, care spune ca aceasta vanzoleala a indicat trei mari probleme ale UE.
Prima dintre ele arata consecintele mai largi ale crizei euro. Preocupati de prabusirea economiei, liderii europeni au acordat mai putina atentie nuantelor schimbarilor constitutionale din Ungaria si Romania.
In al doilea rand, faptul ca vechii membri au incalcat regulile UE a incurajat lideri ca Orban si Ponta. De ce sa primeasca ei lectii de la o organizatie care si-a rescris propriile reguli, calcand in picioare suveranitatea fara sa se preocupe de votanti si incalcand fara rezerve promisiunile facute cu cativa ani inainte?
In al treilea rand, apartenenta la UE are dezavantaje. The economist arata ca UE are parghii asupra tarilor candidate, care se supun regulilor atunci cand vor sa intre in UE, dar odata intreti in UE "cu drepturi depline de vot", tarile pot sa retalieze, lasandu-si part