Într-un interviu acordat exclusiv portalului de știri Business Insider, Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie și care și-a lansat noua sa carte, „End This Depression Now!”, oferă viziunea sa asupra soluțiilor la criza datoriilor suverane.
Krugman consideră că există două soluții, ambele fiind, însă, „imposibile” în momentul de față. Prima posibilitate ar fi ca Banca Centrală Europeană să cumpere în mod agresiv obligațiuni suverane periferice, limitând, astfel, costurile de împrumut ale Spaniei și Italiei și, în același timp, promovează „politici de expansiune a masei monetare” care vor crește rata inflației în Germania și vor ajuta la redresarea competitivității dintre Germania și periferia zonei euro. „Această soluție va da rezultate, însă va fi extrem de dureroasă, consideră Krugman”.
Vezi de ce Krugman a considerat că optimismul cu privire la summitul european de la sfârșitul lui iunie a fost exagerat
„Orice soluție va fi formulată fie la Berlin sau la Frankfurt (sediul BCE, n.r.). Frankfurt va stimula, de fapt, economia, însă nu poate acționa fără permisiune de la Berlin”, a adăugat economistul american.
Problema stă în faptul că șansele ca guvernul de la Berlin să aprobe un program inflaționist BCE de monetizare a datoriilor, „foarte ne-german”, sunt, practic, inexistente.
Sfârșitul sistemului euro
A doua posibilitate vehiculată de Krugman este și mai dureroasă și implică renunțarea BCE la a mai sprijini sectorul bancar european. Acest fapt va provoca panică în sectorul bancar, închiderea (permanentă sau temporară) a multor bănci și redenominarea monedelor, cu alte cuvinte, sfârșitul sistemului euro. Acesta, la rândul său, va aduce cu sine consecințe economice și legale „cataclismice”.
Citește și ce propune Nouriel Roubini pentru a preveni viitoarele scandaluri bancare
Iar