Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România la plata unor despăgubiri de câteva zeci de mii de euro într-un dosar în care familia Lăncrănjan Franchini din Alba Iulia solicita despăgubiri pentru neacordarea dreptului de proprietate asupra unui teren.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat sentinţa în data de 10 iulie 2012 hotărârea în cazul "Lancranjan Franchini şi alţii vs. România". Reclamanţii, Ligia Lancranjan Franchini, Nicolae Stoicoi Zaharie şi Mariana Stoicoi Zaharie, au fost reprezentaţi de către Elena Mureşan, avocat în cadrul Baroului Alba.
Ca urmare a aplicării legii fondului funciar, Legea nr. 18/1991, reclamanţilor le-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra a două terenuri, unul de 7.26 hectare şi altul de 2.93 hectare în comuna Beriu, judeţul Hunedoara. Reclamanţii au intrat în posesia acestor terenuri, cu excepţia a două parcele de aproximativ trei hectare, care au fost vândute unor societăţi comerciale.
În data de 28 mai 2002, Curtea de Apel din Alba Iulia, printr-o hotărâre definitvă a anulat contractul de vânzare a terenului şi le-a acordat reclamanţilor titluri de proprietate asupra celor două parcele. Însă, la data de 21 ianuarie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma unui recurs formulat de procurorul general al României, a anulat hotărârea definitivă pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, motivând că aceasta a interpretat greşit dispoziţiile legii nr. 18/1991.
Curtea a constatat că au fost încălcate dispoziţiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) şi articolul 1, din protocolul numărul 1 (Protecţia proprietăţii) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, acordând reclamanţilor 37.000 euro daune materiale şi 3.000 euro daune morale.
Reclamanţii au solicitat la CEDO acodarea unor daune moral