A intrat de mult în anecdotica Palatului Elysée ziua în care, după primul mare război, Regina Maria a României a prânzit cu preşedintele Franţei, Raymond Poincare. Era în 8 martie 1919, iar călătoria sa la Paris se înscria într-o serie de vizite neoficiale pe care frumoasa regină le făcea în Franţa şi în Marea Britanie, pentru a câştiga simpatie pentru cauza românilor: recunoaşterea actului Unirii de la 1 decembrie 1918. Tratatul de pace, de la Versailles, avea să poarte şi amprenta acestei întâlniri…
Atunci, în ziua aceea rece de primăvară, cu un bucheţel de ghiocei la rever, Regina Maria fusese invitată de preşedintele francez să treacă în revistă garda Palatului Elysée. Era o onoare imensă, care avea să fie dublată, în aceeaşi zi, de acordarea reginei României a titlului de membru corespondent al Academiei de Arte Frumoase din Paris…
Următoarea prezenţă a reginei noastre în palatul preşedinţilor Franţei o vom nota cinci ani mai târziu. În 10 aprilie 1924, preşedintele Etienne Alexandre Millerand (care a condus Republica Franceză între 1920 şi 1924) a organizat, pentru familia regală a României, o cină festivă la Palatul Elysée – în sala care azi poartă numele lui Napoleon al III-lea, primul preşedinte al Franţei şi, în acelaşi timp, ultimul ei împărat. Cina a fost urmată de un concert de muzică clasică. Pe coperta meniului, ilustratorul a desenat o frumoasă femeie îmbrăcată în portul tradiţional românesc, cu părul împletit în două cosiţe. Desculţă şi cu coroană de lauri pe creştet, ea este înconjurată de trei îngeri-copii, care o ţin de mâini, arătându-i drumul şi protejând-o. Alte motive tradiţionale româneşti decorează meniul, care are însă, în centru, efigia Palatului Elysée.
Meniul în sine, în schimb, este franţuzesc sută la sută. O mostră veritabilă de "haute cuisine", aşa cum te aştepţi să găseşti în bucătăria şi în sufrageria celui mai