Nimeni nu ştie ce se întâmplă după ce sunt scanate discuţiile dintre utilizatori
Reţeaua de socializare fondată de Mark Zuckerberg nu este singura care colaborează cu autorităţile
Facebook, dar şi alte reţele de socializare, verifică permanent discuţiile purtate de utilizatori în cadrul sesiunilor de chat, alertând autorităţile la detectarea indiciilor privind activităţi criminale, sau alte comportamente suspicioase.
Procesul de verificare este desfăşurat cu ajutorul unui software specializat, ce scanează discuţiile dintre utilizatori căutând cuvinte şi fraze care semnalează posibile probleme. Printre altele, se dă alarma atunci când este detectată folosirea unui limbaj vulgar, sau schimbul de informaţii personale între utilizatori, notează portalul go4it.ro.
Software-ul de monitorizare acordă o atenţie deosebită utilizatorilor ocazionali, care nu au încă o prezenţă bine stabilită pe site, sau dacă datele personale din profilurile celor participanţi la conversaţie indică posibile probleme, spre exemplu o diferenţă foarte mare de vârstă între cei doi. Suplimentar, filtrul de scanare verifică şi dă alarma la detectarea anumitor fraze care au mai fost întâlnite şi în trecut la discuţiile purtate între infractori cunoscuţi, printre care şi pedofili. La detectarea unui schimb suspicios de mesaje pe chat, sistemul anunţă în mod automat unul dintre angajaţii Facebook, care determină mai departe gradul de pericol şi dacă este necesară alertarea autorităţilor.
Per total, sistemul de verificare păstrează anonime vasta majoritate a discuţiilor purtate de utilizatori prin intermediul sesiunilor de chat, evitând astfel critici aspre din partea militanţilor pentru protejarea dreptului la intimitate. Nu este însă clar dacă sesiunile de chat trecute prin procesul de scanare sunt şterse imediat, sau păstrate permanent pe serverele companiei.