Neplăcută senzaţie, să simţi că ai atins o meduză! Dar şi mai supărătoare sunt simptomele pe care le ai, dacă vietatea gelatinoasă a reuşit să te înţepe. Iar dacă mai eşti şi o persoană alergică, lucrurile se complică. Dr. Elena Mihai îţi spune cum să te fereşti de meduze şi cum să tratezi rapid eventualele lor înţepături. Neplăcută senzaţie, să simţi că ai atins o meduză! Dar şi mai supărătoare sunt simptomele pe care le ai, dacă vietatea gelatinoasă a reuşit să te înţepe. Iar dacă mai eşti şi o persoană alergică, lucrurile se complică. Dr. Elena Mihai îţi spune cum să te fereşti de meduze şi cum să tratezi rapid eventualele lor înţepături.
Toxinele transmise prin înţepătura unei meduze îi pot declanşa unei persoane alergice un şoc anafilactic - respiraţia devine dificilă, tensiunea arterială scade alarmant, cel afectat intră în stare de inconştienţă şi viaţa îi este în pericol. În astfel de situaţii trebuie chemat de urgenţă medicul. Din fericire, majoritatea “victimelor” meduzelor se aleg doar cu simptome ce pot fi tratate pe loc.
Simptomele apar în 15 minute
Dacă meduza chiar a reuşit să te pişte, vei avea, în următoarele 15 minute, unele dintre principalele simptome:
- durere intensă şi mâncărime în zona afectată
- dureri de cap şi/sau abdominale
- stări de vomă, dificultăţi respiratorii
- crampe musculare
- hipertensiune (dacă ai probleme cu tensiunea arterială).
Primele măsuri
- ieşi cât mai repede la mal, ca să nu ţi se facă rău în apă
- nu freca locul afectat, altfel vei zdrobi tentaculele lipite de piele şi ele vor irita şi mai mult pielea
- scoate tentaculele din piele cu mare atenţie: pune pe ele pudră de talc, spumă de ras ori nisip uscat şi amestecă-le uşor, apoi înlătură- le cu penseta sau răzuindu- le cu lama unui cuţit neascuţit sau cu un card; dacă le apuci cu degetele, pune-ţi mai întâi mă